Potte eller toiletsæde – hvad er bedst at begynde med?

Når man vil hjælpe sit barn med at blive blefri, opstår ofte spørgsmålet, om det er bedst at begynde med en potte eller et toiletsæde. Det kan føles fristende at begynde at bruge toilettet med det samme og springe potten over, men vi anbefaler helt klart, at du begynder med en almindelig potte.

Det er bedst att begynde med potte

Potten giver barnet en bedre siddestilling og forenkler starten betydeligt, når man skal være hurtig for at nå frem i tide.

I denne artikel forklarer vi hvorfor og lister fordele og ulemper ved de forskellige muligheder. Vi forklarer også forskellen mellem en lille og stor potte (også kaldet pottestol).

Siddestillingen er vigtig, især når barnet skal lave stort

Det er vigtigt, at barnet sidder rigtigt på potten eller toilettet. Barnet bør sidde med benene lidt fra hinanden og med støtte under fødderne, så de hviler fladt mod underlaget. Knæene bør være i en højere position end hofterne, det gør det lettere for barnet at slappe af og tømme tarmen helt.

Det er vigtigt at tømme tarmen fuldstændigt for at undgå problemer med forstoppelse (gælder også for voksne). Set i det perspektiv er potten derfor bedre, da den giver barnet en hugsiddende stilling.

Mange toiletsæder giver barnet en forkert vinkel, hvor hofterne er placeret højere end knæene, hvilket altså gør det sværere at tømme tarmen, så den ikke tømmes helt (som igen kan forårsage forstoppelse).

Siddestillingen er vigtig på toilettet

Desuden er det i mange tilfælde umuligt for små børn, som sidder på et toiletsæde, at nå en skammel med benene for at sidde korrekt.

Hvis barnet er stort nok til at bruge en skammel, er det vigtigt, at den er tilstrækkelig høj, så fødderne kan hvile fladt mod skamlens top.

Nedenfor har vi lavet en sammenligning mellem potte og toiletsæde i punktform for at gøre det mere overskueligt.

Fordele ved potte

• Kan nemt flyttes rundt i hjemmet, hvilket er en stor fordel i starten af pottetræningen
• Mere ergonomisk siddestilling, når barnet er lille
• Forenkler og forbedrer tømning af tarmen
• Selv små børn kan blive selvstændige, da potten er lettilgængelig
• God, når det skal gå stærkt, barnet behøver ikke at klatre op på en skammel og et toilet først.

Ulemper ved potte

• Skal rengøres eller skylles efter hver brug.

Fordele ved toiletsæde

• Nemmere rengøring
• Barnet tager sig af sine behov samme sted som resten af familien, hvilken kan øge følelsen af samhørighed.

Gør det nemmere for dit barn at øve sig i at bruge toilettet

Ulemper ved toiletsæde

• Kan give barnet en forkert siddestilling og gøre det sværere at tømme tarmen
• Svært at klatre op på selv, især for små børn
• Svært i starten at nå til toilettet i tide
• De mindste børn skal overvåges hver gang, da de kan falde ned fra toilettet
• Svært for mindre børn at blive selvstændige.

Sammenfatning

Potten har betydeligt flere fordele end toiletsædet, og vores anbefaling er, at I begynder med potten. Det indebærer lidt mere rengøring, men for barnet er det en stor fordel at kunne sidde rigtigt.

Selvom potten er bedst at begynde med, så er det en fordel også at have et toiletsæde derhjemme allerede fra starten. Nogle børn foretrækker den, og så er det godt at have en parat. Før eller senere begynder I alligevel også at bruge toilettet.

Tip 1: Hvis I bruger et toiletsæde, kan det være en fordel at begynde at vænne barnet fra det, så snart det selv kan sidde på toilettet. Årsagen er, at når barnet sidder på toilettet uden toiletsæde, så kan det nemt ”hænge med numsen” ned i hullet og sidde med benene væk fra hinanden og dermed få en bedre hugsiddende stilling.

Tip 2: Selv voksne bør have en skammel under fødderne, når de sidder på toilettet, for at opnå den rette vinkel og dermed forbedre tømning af tarmen. Vi anbefaler en Squatty Potty, som kan købes her (reklamelink). Se evt. også deres sjove og informative reklamefilm på samme side.

Populære bøger om pottetræning

Klik på bogen for at se, hvor du kan købe den (reklamelinks)

          

Potte eller pottestol?

Hvilken potte er bedst at købe – en almindelig (lille) potte eller en pottestol? Hvad er forskellen egentlig?

En pottestol er både højere og større end en almindelig potte. Pottestole har ofte både ryg- og armlæn for at gøre det mere bekvemt at sidde på potten i længere tid. De kan nogle gange være udformet som et minitoilet eller ligne en lille skammel, her er tre eksempler.

Pottestol med motiver fra Disney    

Vi anbefaler, at du køber en lille almindelig potte i stedet for en pottestol, baseret på følgende:

• Pottestolens siddehøjde er højere end på en lille potte, hvilket gør siddestillingen mindre ergonomisk.
• Hvis du følger metoden i bogen Pottetræning på 3 dage, er en pottestol ikke så egnet, da den er sværere at flytte rundt i hjemmet (hvilket er vigtigt i starten) og ikke lige så nem at ”skubbe ind” under dit barn, hvis der er behov for det.
• Vi anbefaler ikke, at man opfordrer barnet til at sidde i længere tid på potten, det bliver kedeligt for barnet og leder ofte til pottevægring. Derfor er ryg- og armlæn helt unødvendige.
• En pottestol er større og mere pladskrævende og optager derfor mere plads på badeværelset.

I denne artikel har vi lavet en liste over ting, vi anbefaler, du køber til pottetræningen med gode tips til potter, toiletsæder og rejsepotter.

___________
Vi håber, at du kunne lide artiklen. Hvis du mener, at andre forældre kan have glæde af at læse den, er du velkommen til at dele den 🙂  Tak!


Flere artikler