Tips til børn, som ikke vil lave stort i potten

Et af de mest almindelige problemer, som kan opstå under pottetræningen, er, at barnet ikke vil lave stort i potten. Ofte går det godt med at tisse i potten, men at lave stort i den kan være forbundet med betydeligt mere dramatik.

I denne artikel får du konkrete tips og råd med på vejen. Og husk – I er ikke alene!

Anerkend dit barns følelser

Start med at anerkende dit barns følelser og vis, at du forstår, det kan føles svært. Sæt dig på hug eller knæ, så du kommer ned i øjenhøjde med dit barn, og få øjenkontakt. Sig “Jeg kan godt forstå, at det her føles nyt og lidt mærkeligt for dig. Jeg er hos dig hele tiden”.

Skab en rolig og tryg atmosfære

rutineøvelse på potte

Det er meget mere forbundet med vores følelser at lave stort end at tisse. For at barnet skal turde lave stort på potten, er det vigtigt, at stemningen er rolig og tryg uden pres. Sørg for, at I har god tid og ikke skal skynde jer et sted hen. Hav gerne en kurv med bøger ved siden af potten, som barnet kan sidde og læse i ro og mag, det kan hjælpe barnet med at slappe af.

Læs bøger om emnet pottetræning afføring

afføring bog

At læse bøger om emnet er en rigtig god måde at øge forståelsen for, hvad afføring er, og for at barnet skal forstå, at alle mennesker og dyr laver afføring hver dag.

Gode pædagogiske bøger er Hvad er lort?, Eddie smider bleen samt Everybody poos. Den sidstnævnte er på engelsk, men indeholder meget lidt tekst, så den er let at oversætte. Rigtig god, også for de allermindste.

Børnebog om lort

afføring børnebog

Man kan også studere hunde eller andre dyr, som laver stort udenfor. Det vigtige er, at barnet forstår, at det er normalt at lave stort, og at alle gør det.

Ny her?

Er du træt af, at pottetræningen trækker ud og ikke rigtig fungerer? Vores bog Pottetræning på 3 dage har hjulpet tusindvis af familier med at komme på rette spor og blive af med bleerne (også om natten).

Over 25.371 tilfredse familier

Mer info här

Har dit barn brug for fred og ro?

Nogle børn vil ikke lave stort, når andre kigger på, ikke engang deres mor eller far. Det kan være årsagen til, at barnet ikke vil lave afføring i potten, men i stedet går lidt væk og laver stort i bukserne eller på gulvet.

børn, der sidder på potten

Hvis I oplever dette, så prøv at give dit barn plads ved at gå ud af rummet, hvor potten står, eller vend dig om, og rod f.eks. i et skab, læg noget vasketøj sammen eller lignende, så barnet ikke føler sig nedstirret og under pres. I kan også have en separat potte til stort, som står mere for sig selv, f.eks. bag en dør eller i et hjørne.

Prøv vores Pottekalender til stort og småt

Med denne pottekalender kan du hjælpe dit barns pottetræning på vej med et skema. Sådan fungerer det: I sætter et klistermærke til stort eller småt på en valgfri potte/toilet i kalenderen, hver gang dit barn har lavet stort eller småt i sin egen potte.

Pottekalender opslag toilet

At sætte klistermærker på en potte fungerer som en positiv forstærkning af den nye adfærd, I øver jer på, hvilket hjælper barnet til at forstå, hvor stort og småt hører hjemme. Børnene på billederne bliver forbilleder for dit barn og inspirerer til at gøre det samme. Desuden er det sjovt at bruge klistermærker!

Pottekalenderen indeholder desuden to visuelle hjælpemidler, som er udviklet specielt til børn, der har svært ved at lave stort på potten.

Korrekt siddestilling

Det er vigtigt, at barnet sidder rigtigt på potten eller toilettet. Barnet bør sidde med benene lidt fra hinanden og en stabil støtte under fødderne. Knæene bør være i en højere position end hofterne, det gør det lettere for barnet at slappe af og tømme tarmen helt.

Billede: Squatty Potty

I den henseende er det bedre at bruge en potte end toilettet. For at gøre det endnu lettere kan man lægge nogle bøger under barnets fødder. Hvis barnet bruger et toilet, er det vigtigt at sørge for støtte under fødderne ved hjælp af en skammel i tilpas højde, så barnet får den rigtige vinkel. Benene bør altså ikke hænge og dingle.

Mad, som hjælper barnet med at lave stort

For at gøre det lettere at lave stort er det godt at give mad, som gør afføringen blød og sætter gang i maven. Sundt fedt smører systemet indefra og gør det lettere at lave stort.

kokosolie forebygger forstoppelse

Avocado, kokosolie og kokosmælk er gode fedtstoffer, som samtidig smager godt og kan blandes i mad eller i en smoothie. Kiwi, pære og sveskepuré er gode til at få gang i maven og forebygger forstoppelse.

Rollespil med dukker eller tøjdyr

Vis dit barn, hvordan dukker eller tøjdyr pludselig mærker, at de skal lave stort og gerne vil hen til potten og gøre det. Når dukken har lavet stort, lader I som om, at I tørrer den lidt i numsen med toiletpapir. Bagefter kan I tømme potten ned i toilettet og skylle sammen.

Rollespil ved potten
Billede: Daniela Lambert

Derefter kan du sige ”Nu føles det godt i maven, når dukken har lavet stort” for at forbinde det med en positiv følelse. Måske få dukken eller tøjdyret til at sætte et klistermærke i pottekalenderen, så barnet ser hele processen? Idéen er, at barnet måske vil efterligne og gøre det samme.

Find på en skør sang sammen

Hvorfor ikke finde på en sjov sang sammen med dit barn om at lave stort? Tag en melodi, som barnet allerede kender, og find på nogle nye sætninger om emnet, det behøver slet ikke at være kompliceret. Det plejer at være meget værdsat og kan få jer til at grine, hvilket gør situationen mere afslappet.

Vil kun lave stort i ble?

Nogle børn, som ikke vil lave stort i potten, beder om en ble. Vi anbefaler, at du i første omgang forsøger at hjælpe dit barn igennem frygten på anden vis. Hvis du alligevel har det bedst med at give dit barn en ble at lave stort i, så kan man gøre det som en proces, hvor man gradvist arbejder på at smide bleen.

Begynd med at lade barnet lave stort i bleen på badeværelset. Så lærer du barnet, at det er det rette sted at lave stort. Fortsæt med at lade barnet sidde på potten og lave stort med bleen på. Når barnet har vænnet sig til det, så prøv at tage bleen af og lægge den i potten, og bed barnet om at sætte sig og lave stort på potten og ned i bleen.

Du kan også prøve at klippe et hul i bleen, så den stadig sidder fast på barnets krop, men afføringen ender i potten. Vis barnet indholdet i potten, og hæld derefter afføringen ud i toilettet, bed barnet vinke farvel til den, og skyl ud.

Efterhånden arbejder I jer frem mod at smide bleen helt.

___________
Vi håber, at du kunne lide artiklen. Hvis du mener, at andre forældre kan have glæde af at læse den, er du velkommen til at dele den 🙂  Tak!

/Sofia & Michael

Familjen Bergenstjerna i farv


Flere artikler