Bange for at tisse og holder sig meget længe

Hjælpeartikler for dig, som følger metoden Pottetræning på 3 dage.

At barnet holder sig længe og ikke vil tisse er et tegn på, at situationen er ny, mærkelig og lidt uvant. Et blebarn tisser lidt ad gangen og behøver egentlig aldrig at tænke over, hvad der sker. Bleen fanger tisset hele tiden, så det føles aldrig vådt. Mange børn er altså ikke engang klar over, at de tisser i bleen. Når man tager bleen af, så opdager barnet denne kropsfunktion, i nogle tilfælde for første gang.

Alle børn reagerer forskelligt på følelsen af at være blefri, og at der kommer tis. For nogle børn er det meget ubehageligt, at der kommer tis hele tiden. Barnet holder så tisset inde, og det skaber en ond cirkel. Der sker det, at jo længere barnet holder sig, desto større tryk opbygges der i blæren. Det er naturligvis ikke rart, hvilket skaber mere uro. Desuden bliver det sværere for barnet at tisse, jo større tryk der opbygges i blæren. Har du selv siddet i bussen på et tidspunkt og været meget tissetrængende? Og når du så stod af bussen for at tisse, så var det svært at gøre det, og du måtte næsten tvinge det ud? Det er det samme, der sker for barnet i denne situation.

Hvis I befinder jer i denne situation, så er vores bedste tip at putte barnet i bad, enten under bruseren eller i badekarret, og skylle lunkent vand hen over fødderne. Man kan også lade barnet sidde med fødderne i en balje med lunkent vand, når det sidder på potten. Følelsen af det lunkne vand hjælper de fleste børn til at tømme blæren, og så bliver situationen hurtig rolig igen. Du kan sige “Hvor godt at du tissede, nu føles det godt i kroppen”. Hvis situationen gentager sig, kan I fortsætte med det lunkne vand, det hjælper barnet til at forstå, at det er godt at tisse, for så forsvinder den trykkende fornemmelse. I denne situation er det altså ikke vigtigt, hvor dit barn tisser, men at barnet øver sig på at turde gøre det.

Hvis dit barn på et senere tidspunkt ikke vil anvende potten, kan du prøve med et plastikglas i stedet. Det kan du have i lommen og hurtigt tage op, når du ser, at der er småt på vej. På den måde kan du fange lidt tis i glasset og derefter sige ”Se – du har tisset i glasset!” med en glad og stolt stemme. Bagefter kan I sammen gå ud og hælde det i toilettet og skylle ud. Så får barnet en følelse af succes, hvilket især er vigtigt i starten af pottetræningen.

At barnet holder sig kan også skyldes, at det helt enkelt ikke har fundet teknikken med at tisse, når blæren er fuld. I dette tilfælde handler det altså ikke om frygten, men om at barnet ikke har forstået, hvad det skal gøre. Hvis du bruger tippene i afsnittet ”Sidder på potten, men der kommer ikke noget”, kan du hjælpe dit barn med at finde teknikken og dermed lette trykket.


Flere hjælpeartikler