Hjælpeartikler for dig, som følger metoden Pottetræning på 3 dage.
Hvis I har knoklet på i nogle uger eller måneder, men oplever, at barnet ofte laver stort eller småt i bukserne, er det sandsynligvis tid til at ændre noget. Som vi har nævnt tidligere, ændrer det ofte ikke noget bare at fortsætte i samme spor, det er i stedet nødvendigt at ændre sin tilgang. Hvilken vej, du skal gå, afhænger af årsagen til problemet. Det første skridt er derfor at finde ud af, hvad der foregår. Løsningerne i dette afsnit har vi allerede nævnt andre steder i bogen, men vi har valgt at samle dem her, da de allesammen er relevante at overveje i denne situation.
Mangler der en puslespilsbrik?
At barnet ikke bliver helt renligt, kan hænge sammen med, at det mangler en vigtig puslespilsbrik for at kunne forstå og håndtere dette fuldt ud. Den nemmeste måde at finde ud af, om dette er tilfældet, er at gå tilbage og starte forfra med metoden, dvs. fra fase 1, hvor barnet er nøgent forneden. Dette kan med fordel gøres over en weekend og i det tempo, man synes, at barnet behersker de forskellige trin. At gå tilbage og repetere er en rigtig god måde at hjælpe barnet på rette spor. Hvis ovenstående giver resultat, så har I både fundet årsagen til problemet og løst det samtidig.
Har dit barn fået nok?
Hvis du oplever, at dit barn forstår og egentlig kan alle trinene uden problemer, kan det være, at barnet helt enkelt har mistet lysten til at tage sig af sine behov. Ofte giver det sig til udtryk ved, at barnet nogle gange går hen til potten i tide (alternativt siger til) og nogle gange ikke. Det er almindeligt, at barnet mister interessen efter et stykke tid og kan hænge sammen med, at man ikke giver lige så meget støtte og opmuntring som i begyndelsen. Så kan man prøve at øge den positive forstærkning samt være mere deltagende ved hver enkelt situation, indtil barnet finder engagementet igen.
At barnet mister interessen, kan også hænge sammen med, at man plager barnet og taler for meget om potten. Så bliver det for meget ”din” proces, og barnet har brug for at føle, at det styrer processen, for at det skal være sjovt at gøre det rigtige. Hvis du tror, at dette kan være en mulig årsag, kan du begynde med at sige undskyld til dit barn og vise, at du forstår dets behov. Du kan f.eks. sige “Undskyld for, at jeg har plaget dig om at gå på potten så tit, jeg forstår godt, at du gerne vil styre det selv. Fra nu af er det dig, der bestemmer, hvornår det er tid til at lave stort og småt”. Derefter træder du et skridt tilbage og lader dit barn tage styringen.
Uopdaget forstoppelse?
En anden mulig årsag til, at barnet ofte tisser eller laver stort i bukserne, kan være en uopdaget forstoppelse. Hvis barnet laver stort hver dag, kan man let komme til at udelukke dette som en mulig årsag, men barnet kan være forstoppet alligevel. En klump af hård afføring kan blive opbygget i tarmen og gøre, at tarmen bliver udvidet, og blød afføring kan passere – derfor ser barnet ud til at have normal afføring hver dag. Klumpen kan ligge og trykke på blæren og gøre det svært for barnet at kontrollere blære og tarm. Via sundhedsplejen kan man komme i kontakt med en børnelæge, som kan give en vurdering og anbefale passende behandling.
Sådan skriver en forælder:
“I 5 måneder havde vores søn konstant uheld, både med stort og småt, efter han havde været renlig i et år. Både vi og daginstitutionen var ved at blive vanvittige, og vi forsøgte alt for at få det til at fungere. For en måned siden besøgte vi sundhedsplejen, og han kom i behandling, da de mistænkte en forstoppelse længere oppe i tarmen, som trykkede på blæren, og som han ikke selv kunne komme af med. Og det har hjulpet! Så et godt tip til jer, som er i samme situation, som vi var med frustration og triste børn og forældre pga. uheld, der aldrig får en ende, og et barn, som virkelig forsøger, tag kontakt til sundhedsplejen, og undersøg mulig forstoppelse. Nu er han ”som en ny dreng”, som de siger i daginstitutionen!”
Er tidspunktet det rigtige?
En anden faktor, der kan spille ind, er jeres livssituation. Hvis barnet oplever, at livet lige nu føles utrygt, f.eks. på grund af en flytning, en ny søskende, en skilsmisse eller en anden forandring, kan det påvirke situationen og barnets formåen. At pottetræne og blive blefri kan helt enkelt blive for meget i en allerede svær situation. Nogle gange indser man ikke dette, før man er kommet i gang med pottetræningen og mærker, hvordan barnet reagerer. Hvis ovenstående beskriver jeres situation godt, anbefaler vi, at I tager en pause fra pottetræningen, til der er lidt mere ro på i jeres liv og så gør et nyt forsøg.
To bogtip, der kan hjælpe
Eddie smider bleen
Børnebogen Eddie smider bleen støtter dit barn under pottetræningen og forklarer på en enkel, tydelig og visuel måde de grundlæggende trin ved anvendelse af potte eller toilet. Børnebogen hjælper dig med at tale om kroppen og potten på en pædagogisk måde og involverer dit barn i en dialog. Eddie bliver dit barns ”støtteven” og viser, hvordan han gør i forskellige situationer uden ble på. Børnebogen er en supplerende bog til Pottetræning på 3 dage.
Eddie smider bleen fås både som en e-bog og som en trykt bog (reklamelink).
Pottekalender til stort og småt
Med Pottekalenderen kan du på en pædagogisk og sjov måde hjælpe dit barn videre med pottetræningen. Du får et afprøvet koncept med klistermærker og pædagogiske illustrationer, som opmuntrer dit barn hen ad vejen. Sådan fungerer det: I sætter et klistermærke til stort eller småt på en valgfri potte/toilet i kalenderen, efter at dit barn har lavet stort eller småt i sin egen potte. Børnene på billederne bliver forbilleder for dit barn og inspirerer til at gøre det samme. Pottekalenderen indeholder desuden to visuelle hjælpemidler, som er udviklet specielt til børn, der har svært ved at lave stort på potten.
Pottekalenderen kan købes her (reklamelink)