Tør ikke lave stort og holder inde

Hjælpeartikler for dig, som følger metoden Pottetræning på 3 dage.

Som vi skrev i afsnittet ”Vil kun lave stort i en ble”, er det en ny og uvant følelse for barnet at lave stort i potten, og det kan derfor føles usikkert. Nogle gange bliver barnet bange for at lave stort og holder igen, hvilket kan føre til forstoppelse.

Vores erfaring er, at barnet kan overvinde sin frygt for at lave stort i potten med støtte fra forældrene. Du kan hjælpe dit barn igennem det ved at følge trinene nedenfor.

Samtidig med, at du følger nedenstående, er det en god idé at forklare og normalisere afføring, sådan som vi har beskrevet det i detaljer i afsnittet ”Det går godt med at tisse, men ikke at lave stort”.

Trin 1: Bevar roen

Når barnet bliver bange for at lave stort og holder igen, kan man let blive grebet af panik, da man ikke vil have, at barnet skal få forstoppelse eller få det dårligt. Det er helt forståeligt. Men det bedste, du kan gøre, er at forsøge at slappe af og bevare roen. Tænk, at dette kan tage noget tid, og at det snart også vil fungere. At du bevarer roen, er nemlig afgørende for, at dit barn også gør det. Det er også vigtigt, hvad du siger til dit barn. Brug ikke negative ord som f.eks. ”bange for potten”, ”bange for at lave stort”, ”bange for, at det skal gøre ondt” osv. Sig blot, at du forstår, at det er helt nyt for barnet, og at det kan føles lidt mærkeligt eller uvant i begyndelsen at lave stort i potten. Sig, at du er der for at hjælpe barnet hele tiden.

Trin 2: Giv mad, som gør afføringen blød

Ved at lave nogle kostændringer kan man gøre afføringen blød og sætte gang i maven. På den måde bliver det sværere for barnet at holde igen på afføringen, hvilket er vigtigt for at undgå forstoppelse. Det er også vigtigt, at barnet kommer af med afføringen for at overvinde sin frygt (trin 3). Pære, kiwi og kokosolie er de tre fødevarer, som, efter vores erfaring, fungerer allerbedst – og hurtigst. Kiwi og pære kan man spise, som de er, alternativt mose dem, koge dem sammen til en puré eller blande dem i en smoothie. Sundt fedt er også rigtig godt til at smøre systemet indefra. Kokosolie er hvid og fast ved stuetemperatur og smager godt, så den er let at blande i en smoothie eller spise direkte fra skeen. Giv 1 tsk. morgen og aften. Andre gode fødevarer er avokado, kokosmælk, sveskepuré, friskpresset appelsinjuice samt afkog af hørfrø.

Trin 3: Fang afføringen

At hjælpe barnet med at kvittere i potten kan gøre underværker for frygten og hele situationen. Efter første kvittering plejer det at gå meget bedre. For nogle børn skal der nogle gange til, men derefter plejer frygten at forsvinde helt. Sådan her kan du gribe det an:

Når du har givet mad, som gør afføringen blød, og du kan mærke, at det store er på vej – sørg for, at barnet er nøgent forneden, og forsøg på en rolig og forsigtig måde at tage potten hen til dit barn og fange afføringen, når det kommer ud. Barnet behøver ikke at sidde på potten, det vigtigste er, at du fanger den. Du kan skubbe potten ind under barnet bagfra eller holde om dit barn, mens det står og laver stort hen over potten. Uanset hvad, der fungerer og får dit barn til at føle sig trygt, er godt. Du kan stille hviske “Jeg er her hos dig hele tiden”. Bagefter kan du vise dit barn kvitteringen og sige “Se! Du har lavet stort i potten! Nu føles det godt i maven, ikke?”. Barnet plejer da at være meget lettet og blive både glad og stolt. Lad gerne dit barn bære potten ud på toilettet, tømme den og skylle ud. Ved at gøre ovenstående kan I fange afføringen i potten, uden at barnet behøver at sidde på den og på den måde arbejde jer igennem frygten sammen.

Du kan også hjælpe barnet ved at give det et mentalt billede at støtte sig til. Et eksempel er at tale om, at der inde i numsen er en lille dør, som barnet kan åbne, og så kommer det store ud. Dette mentale billede kan hjælpe barnet med at indse, at det er ham/hende, der styrer. At det kan vælge at slippe det store ud, og at det er okay. Det forklarer, at det ikke er noget, som bare sker uden barnets samtykke, men at barnet er med til at bestemme.

Hvis dit barn ikke har lavet stort i nogle dage, kan det være tid til at kontakte sundhedsplejen.

To bogtip, der kan hjælpe

Eddie smider bleen
Børnebogen Eddie smider bleen støtter dit barn under pottetræningen og forklarer på en enkel, tydelig og visuel måde de grundlæggende trin ved anvendelse af potte eller toilet. Børnebogen hjælper dig med at tale om kroppen og potten på en pædagogisk måde og involverer dit barn i en dialog. Eddie bliver dit barns ”støtteven” og viser, hvordan han gør i forskellige situationer uden ble på. Børnebogen er en supplerende bog til Pottetræning på 3 dage.

Eddie smider bleen fås både som en e-bog og som en trykt bog (reklamelink).

Pottekalender till stort og småt
Med Pottekalenderen kan du på en pædagogisk og sjov måde hjælpe dit barn videre med pottetræningen. Du får et afprøvet koncept med klistermærker og pædagogiske illustrationer, som opmuntrer dit barn hen ad vejen. Sådan fungerer det: I sætter et klistermærke til stort eller småt på en valgfri potte/toilet i kalenderen, efter at dit barn har lavet stort eller småt i sin egen potte. Børnene på billederne bliver forbilleder for dit barn og inspirerer til at gøre det samme. Pottekalenderen indeholder desuden to visuelle hjælpemidler, som er udviklet specielt til børn, der har svært ved at lave stort på potten.

Pottekalenderen køber du her (reklamelink)

Ny her?

Er du træt af, at pottetræningen trækker ud og ikke rigtig fungerer? Vores bog Pottetræning på 3 dage har hjulpet tusindvis af familier med at komme på rette spor og blive af med bleerne (også om natten).

Over 25.371 tilfredse familier

Mer info här

Flere hjælpeartikler