Pottetræning tilbageslag – 6 almindelige årsager

Hjælpeartikler for dig, som følger metoden Pottetræning på 3 dage.

Det er meget almindeligt, at barnet begynder at lave stort eller småt i bukserne igen, efter det har været renligt i en periode, og det sker for de fleste børn på et tidspunkt undervejs. Man kan opleve det som om, at barnet er blevet ”ligeglad” og vælger at lave stort og småt i bukserne med vilje, men ofte er årsagen en anden. Der kan være mange grunde, og man må lege detektiv for at forsøge at finde ud af, hvad årsagen til problemet er.

Har det fysisk dårligt

Når barnet ikke har det godt i kroppen, påvirker det ofte evnen til at holde sig tør. Find ud af, om dit barn har feber eller måske er ved at blive syg. Nye tænder, der bryder frem, er også en almindelig årsag til mindre kontrol. Kig i barnets mund for at se, om det har rødt eller hævet tandkød. Tænk over, om der kan være andre årsager til, at barnet ikke har det fysisk godt lige nu.

Har det psykisk dårligt

Tilbagefald er en almindelig reaktion på, at noget i barnets omgivelser har ændret sig, og som kan gøre, at barnet føler sig mindre tryg. Har I skiftet daginstitution eller dagplejemor? Er der nogle børn i daginstitutionen, som påvirker dit barn på en negativ måde? Er der noget, der har ændret sig i daginstitutionen? Et eksempel kan være, at en god ven har skiftet afdeling, er ude at rejse eller er syg i længere tid. Eller at en pædagog, som dit barn havde det godt med, er stoppet. Har der været andre ændringer i familien, eller er der nogen af jer, der ikke har det godt eller er stressede? Små børn opfanger signaler, som vi voksne måske ikke engang tænker over, at vi udsender. Man skal også huske på, at en forandring, som for os voksne er en ”lille ting”, kan spille en meget stor rolle i barnets liv og følelse af tryghed.

Ny her?

Er du træt af, at pottetræningen trækker ud og ikke rigtig fungerer? Vores bog Pottetræning på 3 dage har hjulpet tusindvis af familier med at komme på rette spor og blive af med bleerne (også om natten).

Over 25.371 tilfredse familier

Mer info här

For meget ansvar på barnet

Hvis dit barn kun har været uden ble i nogle uger, så er alting stadig nyt for barnet. Hvis barnet ikke siger til lige så ofte, eller tisser i bukserne, kan det skyldes, at du har givet barnet lidt for meget ansvar i forhold til at skulle tage sig af hele processen selv. Vores erfaring er, at man behøver at støtte og opmuntre barnet i nogle måneder efter, at det er blevet renligt for at få det hele til at sætte sig fast og bibeholde motivationen.

Mangler der en puslespilsbrik?

Hvis barnet oftere begynder at lave stort eller småt i bukserne, kan det også være et tegn på, at der mangler en puslespilsbrik. Barnet har muligvis ikke fået fat i alle trinene i den rigtige rækkefølge endnu, og så kan det blive en smule rodet. Det bedste, man kan gøre i den situation, er at gå tilbage til fase 1 og lave en hurtig repetition af metoden fra begyndelsen. Dette gøres med henblik på at minde barnet om processen i dens naturlige rækkefølge og dermed få det hele til at falde på plads igen. At gå tilbage og repetere er det bedste, du kan gøre til at starte med, hvis du ikke kan finde årsagen til tilbageslaget.

Barnet tester, hvor længe det kan holde sig

Omkring 1-2 måneder efter, at barnet er blevet renligt, er det almindeligt, at det begynder at eksperimentere med, hvor længe det kan holde sig. Barnet venter så til sidste øjeblik med at gå hen til potten/toilettet, inden det reagerer med et ”hovsa, nu var det vist for sent”. Og så sker der uheld i bukserne. Så kan du f.eks. sige “Hvor er det godt, at du kan holde dig så længe, men næste gang må du gå lidt hurtigere hen til potten”.

Forstoppelse kan være årsag til tilbagefald

Da forstoppelse hos små børn er et stigende problem, kan det i mange tilfælde være relevant at overveje som en mulig årsag. Tidligere eller nuværende problemer med forstoppelse kan have skabt en hård klump afføring, som ligger i tarmen og ikke kan komme ud. En sådan klump kan trykke mod urinblæren og skabe et pludseligt behov for at tømme blæren. Det kan resultere i uheld, både dag og nat. Vær opmærksom på, at klumpen kan ligge i tarmen og forårsage problemer, selvom barnet ser ud til at have normal afføring hver dag. Tag kontakt til en børnelæge for at finde ud af, om dette kan være en mulig årsag.

To bogtip, der kan hjælpe

Eddie smider bleen
Børnebogen Eddie smider bleen støtter dit barn under pottetræningen og forklarer på en enkel, tydelig og visuel måde de grundlæggende trin ved anvendelse af potte eller toilet. Børnebogen hjælper dig med at tale om kroppen og potten på en pædagogisk måde og involverer dit barn i en dialog. Eddie bliver dit barns ”støtteven” og viser, hvordan han gør i forskellige situationer uden ble på. Børnebogen er en supplerende bog til Pottetræning på 3 dage.

Eddie smider bleen fås både som en e-bog og som en trykt bog (reklamelink).

Pottekalender till stort og småt
Med Pottekalenderen kan du på en pædagogisk og sjov måde hjælpe dit barn videre med pottetræningen. Du får et afprøvet koncept med klistermærker og pædagogiske illustrationer, som opmuntrer dit barn hen ad vejen. Sådan fungerer det: I sætter et klistermærke til stort eller småt på en valgfri potte/toilet i kalenderen, efter at dit barn har lavet stort eller småt i sin egen potte. Børnene på billederne bliver forbilleder for dit barn og inspirerer til at gøre det samme. Pottekalenderen indeholder desuden to visuelle hjælpemidler, som er udviklet specielt til børn, der har svært ved at lave stort på potten.

Pottekalenderen køber du her (reklamelink)


Flere hjælpeartikler